Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

4.7 10.3K oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Klopsiki
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i dłoni
    15 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    750 g
  • bułki tartej
    75 g
  • jajko
    1
  • mleka
    30 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¾ łyżeczki
  • ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
Kremowy sos
  • wody
    400 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • mąki pszennej
    30 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • musztardy Dijon
    20 g
  • sosu sojowego
    20 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    5 g
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448 kcal / 1875.7 kJ
Białko 29.7 g
Tłuszcz 28.8 g
Węglowodany 18.2 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 13.8 g
Sód 816.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...