
Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Klopsiki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i dłoni
-
750 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
75 g bułki tartej
-
1 jajko
-
30 g mleka
-
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli
Kremowy sos
-
400 g wody
-
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g mąki pszennej
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 g musztardy Dijon
-
20 g sosu sojowego
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
olej rzepakowy do smażenia
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
448 kcal /
1875.7 kJ
Białko
29.7 g
Tłuszcz
28.8 g
Węglowodany
18.2 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
13.8 g
Sód
816.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
10 Przepisów
Polska
Polska