Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
TM6 TM5

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

4.7 (9.1K ocen)

Składniki

Klopsiki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i dłoni
  • 750 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 75 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 30 g mleka
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli

Kremowy sos

  • 400 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1875.7 kJ / 448 kcal
Białko
29.7 g
Węglowodany
18.2 g
Tłuszcz
28.8 g
Tłuszcz nasycony
13.8 g
Błonnik
1.5 g
Sód
816.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy