Zupa botwinka

Zupa botwinka

4.9 4.4K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • koperku, świeżego tylko liście
    10 - 15 g
  • botwiny z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
    400 - 450 g
  • młodej marchewki pokrojonej na kawałki
    120 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • masła
    20 g
  • ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
    350 g
  • wody
    850 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • jajka dokładnie umyte
    4
  • koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    40 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 253.1 kcal / 1058.9 kJ
Białko 10.9 g
Tłuszcz 12.6 g
Węglowodany 26 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 6.4 g
Sód 643 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...