
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
-
20
g cukru kokosowego
lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 2 łyżeczki sosu sojowego
-
1
łyżeczka czerwonego octu winnego
lub 1 łyżeczka octu balsamicznego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 krople dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- 250 - 300 g jackfruita (chlebowca), młodego, w solance, z puszki (1 puszka), odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 512 kJ / 122 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Błonnik
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tofu po koreańsku
1h 20min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2h 5 min.
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 Std. 15 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15h
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 Std. 15 Min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2h 20min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Wegańskie "mięso"
1 Std. 15 Min
Seitan
1h 45min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20min