Wersje kompatybilne
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka
- 1200 g wody
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 300 g młodej marchewki, przekrojonej wzdłuż na pół
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 100 g mieszanki młodych sałat
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych w paski
- 30 g żurawiny, suszonej
Sos klonowo-balsamiczny
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 g soku z cytryny
- 15 g octu balsamicznego
- 20 g syropu klonowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Serwowanie
- 4 łyżki orzeszków piniowych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1736.3 kJ / 414.7 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 55.3 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 10.1 g
- Sód
- 397.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą gryczaną, awokado i fetą
45 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Sałatka z soczewicą i burakiem
45 min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Marokańska sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
1 godz. 20 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1h
Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
50 min
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40 min