
Wersje kompatybilne
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka
- 1200 g wody
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 300 g młodej marchewki przekrojonej wzdłuż na pół
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 100 g mieszanki młodych sałat
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
- 30 g żurawiny, suszonej
Sos klonowo-balsamiczny
- 40 g oliwy z oliwek
- 10 g soku z cytryny
- 15 g octu balsamicznego
- 20 g syropu klonowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Serwowanie
- 4 łyżki orzeszków piniowych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 414.7 kcal / 1736.3 kJ
- Białko
- 15 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Węglowodany
- 55.3 g
- Błonnik
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Sód
- 397.3 mg