
Wersje kompatybilne
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ryż
- 1300 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
-
25
g oliwy z oliwek
lub 25 g masła - 300 g ryżu parboiled
Curry
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kardamonu
- ½ łyżeczki gorczycy
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża mała, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 400 g mleczka kokosowego
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 łyżeczki soli
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g różyczek kalafiora
- 150 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry, a następnie w ćwiartki
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 538 kcal / 2252 kJ
- Białko
- 13 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Węglowodany
- 97 g
- Błonnik
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 1689 mg