Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

4.1 48 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Ryż
  • 1300 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 25 g oliwy z oliwek
    25 g masła
  • 300 g ryżu parboiled
Curry
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kardamonu
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża mała, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 150 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry, a następnie w ćwiartki
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1689 mg
Białko 13 g
Kalorie 2252 kJ / 538 kcal
Tłuszcz 8 g
Błonnik 10 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Węglowodany 97 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...