Pizza pełnoziarnista z owocami i kremem orzechowo-kakaowym

Pizza pełnoziarnista z owocami i kremem orzechowo-kakaowym

3.3 29 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 70 g sera ricotta pokrojonego na 1,5 cm kawałki
    70 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na 1,5 cm kawałki
Ciasto
  • 180 g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 100 g białej mąki orkiszowej (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki soli
Pizza
  • 120 g masła orzechowego przygotowanego w TM
  • 15 g kakao
  • 80 - 100 g napoju migdałowego, niesłodzonego (patrz wskazówka)
    80 - 100 g chudego mleka
  • 10 - 20 g miodu płynnego
  • 10 g oleju kokosowego płynnego
  • mąka orkiszowa do oprószenia blatu
  • 1 banan, dojrzały (100-110 g), pokrojony w plasterki
  • 2 - 3 truskawki, świeże
    2 łyżki malin, świeżych
  • 1 łyżka jagód goji, suszonych (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 445 kcal / 1865 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 54 g
Błonnik 7 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 360.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...