Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g mleka
- 60 g mąki pszennej
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 - 2 szczypty chili, mielonego (opcjonalnie)
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 150 g sera brie, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- 7 - 8 płatów ciasta filo (1 opakowanie, ok. 300 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2154.2 kJ / 514.5 kcal
- Białko
- 19.3 g
- Węglowodany
- 40.3 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 1084.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Lasagne z grzybami
2h 20min
Placki z purée ziemniaczanego
1 godz. 55 min
Kotlety ruskie
35min
Placek nadziewany mozzarellą
1h 5min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 godz. 50 min
Quiche z resztkami serów
1 godz. 50 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto
2h 25min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1 godz. 20 min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40min