Wersje kompatybilne
Wytrawne racuszki z oscypkiem z galaretką z suszonej żurawiny
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Galaretka z suszonej żurawiny
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 200 g żurawiny, suszonej (patrz wskazówka)
- 200 g soku żurawinowego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 - 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
Wytrawne racuszki z oscypkiem
-
400 - 450
g oscypka, pokrojonego w 0,5-1 cm plastry
lub 400 - 450 g wędzonego sera żółtego, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego w 0,5-1 cm plastry - 300 g mleka
- olej rzepakowy, ilość do smażenia oscypka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3305.5 kJ / 789.5 kcal
- Białko
- 25.8 g
- Węglowodany
- 87 g
- Tłuszcz
- 39.2 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaetzli - szwajcarskie kluski kładzione
1 Std.
Frittata Caprese
30 Min
Granola piernikowa
1h 45min
Kluski z makiem
40min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40min
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 Std. 15 Min
Placki z marchewki z dipem oscypkowym
1 Std.
Bliny z paprykowym ragout
2 Std.
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1 Std.
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Kotlety ruskie
35 Min
Racuchy z konfiturą truskawkową (ruchanki)
1 Std. 30 Min