Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Majonez kaparowo-limonkowy
- 200 g oleju
- 2 limonki, ekologiczne
- 75 g mleka
- 30 g kaparów, konserwowych
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki musztardy
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu, gęstej
Burgery rybne
-
¼
pęczka kolendry, świeżej, tylko liście
lub ¼ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 bułka, kajzerka, lekko czerstwa pokrojona na 1 cm kawałki
- 650 g filetów z ryby o białym mięsie, bez skóri i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych
- 10 - 20 g sosu rybnego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie)
-
5
łyżek panierki panko (opcjonalnie)
lub 5 łyżek bułki tartej (opcjonalnie) - olej, do natłuszczenia
- 10 bułek do hamburgerów (patrz wskazówka)
- sałata masłowa, do środka burgerów (ok. 50 g)
- ogórek, pokrojony w plastry, do środka burgerów
- pomidor, pokrojony w plastry, do środka burgerów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1894.1 kJ / 585.7 kcal
- Białko
- 21.3 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 718.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą
1 Std. 35 Min
Tajskie kotleciki rybne z sosem chili
1h 40min
Ravioli z pokrzywą i ricottą
1 godz. 30 min
Buraczane bułeczki bao z boczniakami
1h 40min
Kotlety z jagnięciny z chimichurri i sałatką
2 godz.
Gnocchi szpinakowe z pesto z rukoli
1 godz. 30 min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1 godz.
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35 Min
Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia
45 min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Jiaozi z wołowiną i porem
1 godz. 30 min
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1 godz. 30 min