
Urządzenia i Akcesoria
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
850 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
-
10 g kolendry, świeżej tylko liście, (w tym 5 g posiekanych) plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
30 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania ryżu
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
250 g ryżu basmati
-
woda do gotowania ryżu
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 łyżeczka przyprawy garam masala
-
1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
-
1 łyżeczka curry, mielonego
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
-
250 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy i opłukanej
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
400 g mleczka kokosowego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
507.2 kcal /
2122.1 kJ
Białko
13.1 g
Tłuszcz
16.2 g
Węglowodany
73.7 g
Błonnik
10.5 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
729.9 mg