Risotto dyniowe z boczkiem
TM5 TM6

Risotto dyniowe z boczkiem

4.3 (566 ocen)

Składniki

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1220 g wody
  • 300 g dyni, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g cebuli szalotki
  • 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 40 g masła
  • 320 g ryżu do risotto, np. arborio
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 60 g zielonego groszku, mrożonego
    lub 60 g zielonego groszku, świeżego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
  • ser parmezan, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1452 kJ / 345 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
47 g
Tłuszcz
12 g
Błonnik
2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy