Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1220 g wody
- 300 g dyni, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 - 2 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g cebuli szalotki
- 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 40 g masła
- 320 g ryżu do risotto, np. arborio
- 60 g białego wina, wytrawnego
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona -
60
g zielonego groszku, mrożonego
lub 60 g zielonego groszku, świeżego - natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- ser parmezan, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1452 kJ / 345 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 47 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 Min
Risotto z cukinii
45min
Risotto z dynią i serem
50min
Risotto z kurczakiem i cukinią
50min
Risotto szparagowe
20 min
Pęczotto z dynią i kurkami
1h 10min
Risotto z kurkami
35 Min
Risotto z boczkiem i cukinią
40min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 Min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50min
Risotto z burakami i balsamico
40min