Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu

Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu

4.4 490 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • ząbki czosnku
    2
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    120 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 g
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • kolendry, świeżej tylko liście (15 g), plus dodatkowa ilość do dekoracji
    ½ pęczka
  • liści kolendry, suszonej
    1 łyżeczka
  • oleju sezamowego, prażonego
    40 g
  • wody
    400 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • sosu sojowego
    50 g
  • tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
    250 g
  • pieczarek pokrojonych w ćwiartki
    150 g
  • różyczek brokułu
    100 g
  • skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • sosu sambal oelek (patrz wskazówka)
    1 czubata łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 380 kcal / 1587 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 15 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Sód 773 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...