
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- ½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście (15 g), plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
- 40 g oleju sezamowego, prażonego
- 400 g wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 50 g sosu sojowego
- 250 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g różyczek brokułu
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 czubata łyżeczka sosu sambal oelek (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 380 kcal / 1587 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Węglowodany
- 15 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Sód
- 773 mg