Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 25 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 - 1 ½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
-
25
g oleju kokosowego
lub 25 g oleju -
200
g czerwonej soczewicy, suszonej
lub 200 g zielonej soczewicy, suszonej - 400 g mleczka kokosowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 75 g rodzynek
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- jogurt kokosowy, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1508 kJ / 360.4 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 41.8 g
- Tłuszcz
- 14.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 625.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z soczewicą (dal)
40min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13h 35min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45min
Dal makhani
13óra 20p
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45min
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Gulasz z zielonej soczewicy
55min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 Std.
Chana masala
35min