
Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
Cytrynowy ryż
-
skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
1200 g wody
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
-
25 g oleju
-
250 - 300 g ryżu jaśminowego
-
1 laska cynamonu
-
2 liście limonki Kaffir, suszone (opcjonalnie)
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
Wegańskie curry
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
30 g oleju
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki curry, mielonego
-
400 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
400 g mleczka kokosowego
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
-
250 - 300 g brokułu podzielonego na małe różyczki
-
200 - 300 g cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z puszki 400 g)
-
kolendra, świeża
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
579 kcal /
2424 kJ
Białko
11.3 g
Tłuszcz
27.8 g
Węglowodany
77.2 g
Błonnik
10.8 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Sód
736 mg