Wegańskie curry z cytrynowym ryżem

Wegańskie curry z cytrynowym ryżem

4.8 487 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Cytrynowy ryż
  • skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1200 g wody
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
  • 25 g oleju
  • 250 - 300 g ryżu jaśminowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście limonki Kaffir, suszone (opcjonalnie)
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
Wegańskie curry
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 400 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 250 - 300 g brokułu podzielonego na małe różyczki
  • 200 - 300 g cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z puszki 400 g)
  • kolendra, świeża

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 579 kcal / 2424 kJ
Białko 11.3 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 77.2 g
Błonnik 10.8 g
Tłuszcz nasycony 15.3 g
Sód 736 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...