Wegańskie curry z cytrynowym ryżem

Wegańskie curry z cytrynowym ryżem

4.8 487 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Cytrynowy ryż
  • skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • wody
    1200 g
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
  • oleju
    25 g
  • ryżu jaśminowego
    250 - 300 g
  • laska cynamonu
    1
  • liście limonki Kaffir, suszone (opcjonalnie)
    2
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
Wegańskie curry
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    1
  • oleju
    30 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • curry, mielonego
    2 łyżeczki
  • batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
    400 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
  • brokułu podzielonego na małe różyczki
    250 - 300 g
  • cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
    200 - 300 g
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z puszki 400 g)
    240 g
  • kolendra, świeża

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 579 kcal / 2424 kJ
Białko 11.3 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 77.2 g
Błonnik 10.8 g
Tłuszcz nasycony 15.3 g
Sód 736 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...