
Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
Cytrynowy ryż
-
skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
wody1200 g
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
-
oleju25 g
-
ryżu jaśminowego250 - 300 g
-
laska cynamonu1
-
liście limonki Kaffir, suszone (opcjonalnie)2
-
soli1 - 1 ½ łyżeczki
Wegańskie curry
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
ząbki czosnku2
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry10 g
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki1
-
oleju30 g
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
curry, mielonego2 łyżeczki
-
batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki400 g
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
mleczka kokosowego400 g
-
soli1 łyżeczka
-
koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
brokułu podzielonego na małe różyczki250 - 300 g
-
cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry200 - 300 g
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z puszki 400 g)240 g
-
kolendra, świeża
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
579 kcal /
2424 kJ
Białko
11.3 g
Tłuszcz
27.8 g
Węglowodany
77.2 g
Błonnik
10.8 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Sód
736 mg