
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g zielonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm w kostkę
- 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
- 90 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ósemki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 206 kcal / 863 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 547 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35 min
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Zupa z czerwoną soczewicą
45 min
Gulasz z ciecierzycy i chorizo ze szpinakiem
45 min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 min