Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g zielonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm w kostkę
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
- 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji
- 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w ósemki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 863 kJ / 206 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 547 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grecka zupa z soczewicy
40min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45min
Gulasz z zielonej soczewicy
55min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35 Min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 Min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45min
Zupa z czerwoną soczewicą
45min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45min
Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą
55min
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30min