Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem

Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem

4.8 994 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

Nadzienie do burrito
  • 240 - 260 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • 85 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g batata pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 120 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 125 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Salsa pomidorowa z ananasem
  • 10 g mięty, świeżej tylko liście
    10 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g pomidora bez gniazd nasiennych, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 5 - 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 260 g ananasa, świeżego pokrojonego na 6 cm kawałki (patrz wskazówka)
Wegańskie burrito
  • 4 tortille pszenne Ø 24 cm
  • majonez wegański, do nadzienia
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
    kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 386.1 kcal / 1615.2 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 10.2 g
Węglowodany 66.3 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 1412.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...