Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie do burrito
- 240 - 260 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 85 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 120 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g batata, pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 120 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 125 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Salsa pomidorowa z ananasem
-
10
g mięty, świeżej, tylko liście
lub 10 g kolendry, świeżej, tylko liście - 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 5 - 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 260 g ananasa, świeżego, pokrojonego na 6 cm kawałki (patrz wskazówka)
Wegańskie burrito
- 4 tortille pszenne, Ø 24 cm
- majonez, wegański, do nadzienia
-
mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
lub kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1615.2 kJ / 386.1 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Tłuszcz
- 10.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 10.1 g
- Sód
- 1412.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Wegańskie chili
40min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 Std. 5 Min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 godz. 20 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15h
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45min
Wegetariańskie chili
1 Std. 5 Min
Wegańskie "chili con carne"
1h