Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
-
400
g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 400 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 1 płaska łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ⅓ łyżeczki chili, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego
- 70 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 jajka
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- ser gorgonzola, pokrojony w 1 cm kostkę (ok. 50 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1609.3 kJ / 384.6 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 30.2 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.3 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 476.9 mg
Alternatywne przepisy
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Frittata z bobem i młodymi ziemniakami
1 godz. 10 min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1h 40min
Tarta tatin z warzywami korzeniowymi
2 godz. 10 min
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 godz. 20 min
Tarta z botwinką i serem feta
1 godz. 45 min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3h
Zupa z pieczonej dyni
50 min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1h
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2h 30min
Tarta z brokułem i łososiem
1h 35 min.
Tarta z gruszkami i rokpolem
1h 40min