Tarta z dynią
TM5 TM6

Tarta z dynią

4.5 (846 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 400 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 400 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego
  • 70 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 jajka
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • ser gorgonzola, pokrojony w 1 cm kostkę (ok. 50 g)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1609.3 kJ / 384.6 kcal
Białko
6.6 g
Węglowodany
30.2 g
Tłuszcz
27 g
Tłuszcz nasycony
16.3 g
Błonnik
1.6 g
Sód
476.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy