Zupa krem z batatów z orzechową posypką

Zupa krem z batatów z orzechową posypką

4.2 30 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
10 porcji

Składniki

Orzechowa posypka
  • orzechów nerkowca
    80 g
  • daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    70 g
  • mieszanych ziół, świeżych np. mięty, natki pietruszki, tylko liście
    6 - 8 gałązek
  • ziaren sezamu, białego
    1 łyżka
Zupa krem z batatów
  • cebuli przekrojonej na pół
    300 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    30 g
  • ząbki czosnku
    2 - 4
  • oleju sezamowego, prażonego
    30 g
  • batatów pokrojonych na kawałki
    1000 g
  • wody
    1800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki
    4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    2 łyżki
  • pasty harissa (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ½ - 1 łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 265 kcal / 1108 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 40 g
Błonnik 5.6 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 1013 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...