Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
10 porcji
Składniki
Orzechowa posypka
-
80 g orzechów nerkowca
-
70 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
6 - 8 gałązek mieszanych ziół, świeżych np. mięty, natki pietruszki, tylko liście
-
1 łyżka ziaren sezamu, białego
Zupa krem z batatów
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 - 4 ząbki czosnku
-
30 g oleju sezamowego, prażonego
-
1000 g batatów pokrojonych na kawałki
-
1800 g wody
-
4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ - 1 łyżka pasty harissa (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1013 mg
Białko
5 g
Kalorie
1108 kJ /
265 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Węglowodany
40 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kremowa zupa z groszku
40min
Warzywna zupa krem
50min
Zupa krem z pietruszki; Pomidorowy ryż z łososiem (kabsa)
1h 10min
Zupa krem z papryki i suszonych pomidorów z gremolatą; Szybka focaccia
50min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40min
Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
1h 5min
Pikantna marokańska zupa z soczewicą
35min
Zupa krem z pomidorów
40min
Zupa krem z pomidorów i bananów
35min
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
40min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30min
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35min