Urządzenia i Akcesoria
Chleb z ziarnami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
15 kromek
Składniki
-
100 g kaszy gryczanej, niepalonej
-
250 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, (patrz wskazówka)150 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wskazówka)
-
40 g słonecznika łuskanego
-
40 g siemienia lnianego
-
40 g ziaren sezamu, białego
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g świeżych drożdży pokruszonych
-
5 g cukru5 g miodu
-
300 g wody letniej
-
20 g wody20 g octu jabłkowego (patrz wskazówka)
-
10 g soli
-
masło do natłuszczenia formy
-
płatki owsiane do posypania formy i chleba
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
159.3 mg
Białko
6 g
Kalorie
638.6 kJ /
152.6 kcal
Tłuszcz
4.5 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Węglowodany
24 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2 godz. 20 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 godz. 30 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1 godz. 50 min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 godz. 30 min