Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 250 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150
g mąki orkiszowej, razowej (patrz wskazówka)
lub 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (patrz wskazówka) - 40 g słonecznika łuskanego
- 40 g siemienia lnianego
- 40 g ziaren sezamu, białego
-
25
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) -
5
g miodu
lub 5 g cukru - 300 g wody, letniej
-
20
g octu jabłkowego (patrz wskazówka)
lub 20 g wody - 10 g soli
- masło, do natłuszczenia formy
- płatki owsiane, do posypania formy i chleba
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 638.6 kJ / 152.6 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 159.3 mg
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45min
Chleb jogurtowy
3h
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1h 50min
Chleb drwala
24h 30 min.
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15hod. 45min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2h 10min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1h 15min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min