Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia
- bułka tarta, do posypania
- 200 g orzechów laskowych, blanszowanych (patrz wskazówka)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 200 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 995 kJ / 238 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec z bezą
2 Std. 40 Min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 Std. 40 Min
Muffinki z likierem jajecznym
45min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 Std. 30 Min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1h 35min
Pierniczki Lebkuchen
4 Std.
Babka makowa
1 Std. 20 Min
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1 Std. 20 Min
Babka z likierem jajecznym
1 Std. 20 Min
Kruche ciasteczka kokosowe
1h 10min
Babka "Trójniak"
1h 35min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2h 5min