Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g śliwek, mirabelek, bez pestek
- 1 laskę wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g cukru żelującego 2:1
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2780 kJ / 656 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 158 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 3.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Powidła śliwkowe
2 Std.
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h
Konfitura jabłkowo-jeżynowa
1 Std. 30 Min
Marmolada śliwkowo-borówkowa z pomidorem
25 min
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1 godz. 15 min
Marmolada porzeczkowo-jabłkowa
25 min
Dżem śliwkowo-jabłkowy
40 min
Powidła wiśniowe
1 Std. 55 Min
Dżem malinowy
40 min
Dżem z malin i czarnej porzeczki
1 Std. 30 Min
Konfitura jagodowa z anyżem
1 Std. 10 Min
Dżem z czarnej porzeczki
35 min