Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g rodzynek
- 40 g rumu
- 200 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 120 g cukru
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 650 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 10 migdałów, blanszowanych (opcjonalnie)
- woda, do zwilżenia
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1336.2 kJ / 319.4 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 103.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Pączki pieczone
2 Std. 40 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3h
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 godz. 20 min
Tarta z jabłkami (TM6)
1h
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Szybki piernik
1h 30min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1hod. 45min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1hod. 55min