
Urządzenia i Akcesoria
Makowiec z białym makiem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
200 g mleka w temp. pokojowej
-
30 g świeżych drożdży pokruszonych
-
80 g cukru
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
-
500 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Masa makowa
-
50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
50 g migdałów, ze skórką
-
250 g białego maku
-
140 g mleka
-
80 g rodzynek
-
100 g cukru
-
50 g miodu
-
50 g masła
-
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
½ łyżeczki aromatu migdałowego
-
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
20 g rumu (opcjonalnie)
-
2 białka
-
1 szczypta soli
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Wartości odżywcze na 2 sztuki
Kalorie
7011 kcal /
2935 kJ
Białko
159 g
Tłuszcz
352 g
Węglowodany
840 g
Błonnik
80 g
Tłuszcz nasycony
138 g
Sód
2059 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska