Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)

Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)

4.4 50 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 słoiki

Składniki

  • 550 g bakłażana pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych (200 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski, 200 g pokrojonej na kawałki)
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 800 - 850 g pomidorów świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
    800 - 850 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 słoik

Sód 601.3 mg
Białko 4.9 g
Kalorie 812.5 kJ / 194.2 kcal
Tłuszcz 8.7 g
Błonnik 9.8 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Węglowodany 28 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...