Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)
TM6 TM5

Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)

4.3 (38 ocen)

Składniki

  • 550 g bakłażana, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych (200 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski, 200 g pokrojonej na kawałki)
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 800 - 850 g pomidorów, świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
    lub 800 - 850 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ - 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 słoik
Kalorie
812.5 kJ / 194.2 kcal
Białko
4.9 g
Węglowodany
28 g
Tłuszcz
8.7 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
9.8 g
Sód
601.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy