
Urządzenia i Akcesoria
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Zupa kalafiorowa
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
120 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
350 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
-
150 g ziemniaków pokrojonych w 1-2 cm kostkę
-
1100 g wody
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Makaron z chorizo i papryką
-
200 g kiełbasy chorizo pokrojonej na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
230 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski (ok. 1 cm x 4 cm)
-
8 - 10 liści bazylii, świeżych
-
600 g wody
-
250 g makaronu, suchego, krótkiego o czasie gotowania ok. 10 min
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
25 g białego octu winnego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
-
tymianek, świeży (opcjonalnie) tylko liście, de dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
533.7 kcal /
2232.9 kJ
Białko
31.7 g
Tłuszcz
33.8 g
Węglowodany
87.8 g
Błonnik
13.3 g
Tłuszcz nasycony
13.2 g
Sód
669.8 mg