
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Różowy ryż
- 250 g ryżu do sushi
- 1000 g wody
- 2 łyżki soku z czerwonych buraków
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
Sos awokado-wasabi
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 50 g jogurtu greckiego
-
50
g majonezu kewpie (patrz wskazówka)
lub 50 g majonezu dowolnego, łagodnego - 10 g pasty wasabi
- 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
Zwijanie sushi
- 15 g grzybów mun, suszonych
- 150 g wrzącej wody
- 200 g wody
- 20 g octu ryżowego
- 4 płaty wodorostów nori
- liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania sushi
- 1 ogórek bez gniazd nasiennych, pokrojony w 1-2 mm słupki (patrz wskazówka)
- ½ mango niezbyt dojrzałego, pokrojonego w 5 mm słupki (patrz wskazówka)
- szczypiorek, świeży do nadziania sushi
- sos sojowy ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 49 kcal / 204 kJ
- Białko
- 1 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Węglowodany
- 7 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Sód
- 68 mg