Urządzenia i Akcesoria
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
36 sztuk
Składniki
Różowy ryż
-
250 g ryżu do sushi
-
1000 g wody
-
2 łyżki soku z czerwonych buraków
-
1 łyżka octu ryżowego
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli
Sos awokado-wasabi
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50 g jogurtu greckiego
-
50 g majonezu, dowolnego, łagodnego50 g majonezu kewpie (patrz wskazówka)
-
10 g pasty wasabi
-
5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
Zwijanie sushi
-
15 g grzybów mun, suszonych
-
150 g wrzącej wody
-
200 g wody
-
20 g octu ryżowego
-
4 płaty wodorostów nori
-
liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania sushi
-
1 ogórek bez gniazd nasiennych, pokrojony w 1-2 mm słupki (patrz wskazówka)
-
½ mango niezbyt dojrzałego, pokrojonego w 5 mm słupki (patrz wskazówka)
-
szczypiorek, świeży do nadziania sushi
-
sos sojowy ilość do podania
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
68 mg
Białko
1 g
Kalorie
204 kJ /
49 kcal
Tłuszcz
2 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka sushi
1 godz. 15 min
Ryż do sushi
1 godz.
Sushi z pieczarkami portobello
1 godz. 30 min
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1 godz. 10 min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 godz.
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1 godz. 30 min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 godz. 25 min
Sushi z wędzonym łososiem
1 godz. 20 min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 godz. 10 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 godz. 20 min