
Urządzenia i Akcesoria
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
36 sztuk
Składniki
Różowy ryż
-
250 g ryżu do sushi
-
1000 g wody
-
2 łyżki soku z czerwonych buraków
-
1 łyżka octu ryżowego
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli
Sos awokado-wasabi
-
1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
-
50 g jogurtu greckiego
-
50 g majonezu kewpie (patrz wskazówka)
-
10 g pasty wasabi
-
5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
Zwijanie sushi
-
15 g grzybów mun, suszonych
-
150 g wrzącej wody
-
200 g wody
-
20 g octu ryżowego
-
4 płaty wodorostów nori
-
liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania sushi
-
1 ogórek bez gniazd nasiennych, pokrojony w 1-2 mm słupki (patrz wskazówka)
-
½ mango niezbyt dojrzałego, pokrojonego w 5 mm słupki (patrz wskazówka)
-
szczypiorek, świeży do nadziania sushi
-
sos sojowy ilość do podania
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
49 kcal /
204 kJ
Białko
1 g
Tłuszcz
2 g
Węglowodany
7 g
Błonnik
0.4 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
68 mg