Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Różowy ryż
- 250 g ryżu do sushi
- 1000 g wody
- 2 łyżki soku z czerwonych buraków
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
Sos awokado-wasabi
- 1 awokado, dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 50 g jogurtu greckiego
-
50
g majonezu, kewpie (patrz wskazówka)
lub 50 g majonezu, dowolnego, łagodnego - 10 g pasty wasabi
- 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
Zwijanie sushi
- 15 g grzybów mun, suszonych
- 150 g wrzącej wody
- 200 g wody
- 20 g octu ryżowego
- 4 płaty wodorostów nori
- liście szpinaku baby, świeże, ilość do nadziania sushi
- 1 ogórek, bez gniazd nasiennych, pokrojony w 1-2 mm słupki (patrz wskazówka)
- ½ mango, niezbyt dojrzałego, pokrojonego w 5 mm słupki (patrz wskazówka)
- szczypiorek, świeży, do nadziania sushi
- sos sojowy, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 204 kJ / 49 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 68 mg
Alternatywne przepisy
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 Std. 40 Min
Pieczone sajgonki z warzywami (TM6)
1 Std. 30 Min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 Std. 25 Min
Sushi z pieczarkami portobello
1 Std. 30 Min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 Std.
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1 Std. 30 Min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8h 30min
Majonez japoński (kewpie)
15 Min