Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto francuskie
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 110 g wody, ciepłej
- 1 łyżeczka octu
- ¼ łyżeczki soli
- 300 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 6997 kJ / 1671 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 119 g
- Tłuszcz
- 126 g
- Tłuszcz nasycony
- 83 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 250 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Smażone bułki chińskie
2h 30min
Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
2h 15min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 Std. 50 Min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30min
Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym
6 godz. 45 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2h 50min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2h 50min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Ciasto francuskie szybkie
1 godz. 20 min
Rurki z kremem
3h
Pączki
1 godz. 20 min
Kremówki (Napoleonki)
6 Std. 30 Min