
Urządzenia i Akcesoria
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 7 godz. 55 min
16 porcji
Składniki
-
10 - 20 g orzechów pistacjowych, niesolonych
Spód kakaowo-kokosowy
-
olej ilość do natłuszczenia formy
-
110 g masła pokrojonego na kawałki
-
200 g herbatników kakaowych
-
50 g wiórków kokosowych
Masa czekoladowa
-
80 g cukru
-
800 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
650 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
200 g likieru typu irish cream, np. Baileys®
Polewa lustrzana (mirror glaze)
-
20 g żelatyny w proszku
-
40 g zimnej wody
-
300 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
130 g wody w temp. pokojowej
-
260 g cukru
-
170 g mleka skondensowanego, słodzonego
-
1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
-
4 makaroniki różnokolorowych, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
802.8 kcal /
3361.2 kJ
Białko
8.9 g
Tłuszcz
48.6 g
Węglowodany
79.5 g
Błonnik
2.1 g