Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
TM5 TM6

Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)

Składniki

  • 10 - 20 g orzechów pistacjowych, niesolonych

Spód kakaowo-kokosowy

  • olej, ilość do natłuszczenia formy
  • 110 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 200 g herbatników, kakaowych
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa czekoladowa

  • 200 g likieru typu irish cream, np. Baileys
  • 80 g cukru
  • 800 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 650 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki

Polewa lustrzana (mirror glaze)

  • 20 g żelatyny w proszku
  • 40 g zimnej wody
  • 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 130 g wody, w temp. pokojowej
  • 260 g cukru
  • 170 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego
  • 5 makaroników, różnokolorowych, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3361.2 kJ / 802.8 kcal
Białko
8.9 g
Węglowodany
79.5 g
Tłuszcz
48.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie