Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g siemienia lnianego, mielonego
- 60 g gorącej wody
- 80 g mąki owsianej, bezglutenowej
- 100 g mąki kukurydzianej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
80
g skrobi ziemniaczanej
lub 80 g skrobi kukurydzianej - 20 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 2 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 10 g octu jabłkowego
- olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 271 kJ / 65 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 40 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kukurydziany biszkopt z owocami
1h
Bezglutenowe placki z jabłkami w aromatycznym syropie
1 godz. 25 min
Magdalenki (bez glutenu)
1h
Bezglutenowe bułki
1 Std. 15 Min
Kruche słone ciasteczka (bez glutenu)
1 Std. 20 Min
Bezglutenowe bułki na drożdżach
2 Std.
Bezglutenowa pizza z oliwkami i kiełbaskami
2h 50min
Naleśniki z mąki ryżowej
35 Min
Bezglutenowy chleb kukurydziano-gryczany z tapioką
2 Std. 30 Min
Ekspresowy chleb bezglutenowy
2h 25 min
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1 Std. 10 Min
Pizza bezglutenowa z szynką parmeńską i rukolą
1 Std. 30 Min