Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g warzyw, mieszanych resztek, pokrojonych na kawałki lub mieszanych obierek z warzyw, ekologicznych, np. obierki z marchewki, korzenia selera, korzenia pietruszki
- 50 g grzybów, świeżych, dowolnych, np. pieczarek, boczniaków, podgrzybków
- 1 cebula, z łupiną, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnku, z łupiną
- 1500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 gałązki tymianku, świeżego
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 391.7 kJ / 93.7 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1634.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rumienienie bakłażana
30 min
Gotowanie na parze kapusty (300 g)
15min
Rumienienie cukinii
20min
Rumienienie warzyw na zupę lub gulasz
25min
Klasyczny wolno gotowany sos boloński
5h
Gotowanie na parze rabarbaru (500-800 g)
25min
Wiosenna zupa minestrone
50min
Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)
45 min
Delikatne rumienienie fasolki szparagowej
25min
Gotowanie na parze kapusty (350-800 g)
25min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 50 Min
Rumienienie pieczarek
25min