Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki
TM6 TM5

Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki

4.4 (94 oceny)

Składniki

Faszerowane papryki

  • 120 g kaszy kuskus (patrz wariant)
  • 240 g wrzącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w 2 cm półplastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy
    lub 200 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 3 papryki, różnokolorowe, przekrojone wzdłuż na pół, bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)

Zupa krem pomidorowo-cukiniowa

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 400 g pomidorów, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 800 g wody
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 szczypty tymianku, suszonego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 2 szczypty kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¾ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
  • pestki dyni, prażone, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
849.1 kJ / 203 kcal
Białko
6.7 g
Węglowodany
31.1 g
Tłuszcz
6.8 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
5.4 g
Sód
577.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy