
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
120
g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 120 g sera żółtego średnio twardego, np. goudy, ementalera, edamskiego, pokrojonego na 3 cm kawałki
Mussaka
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia i natłuszczenia
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 50 g koncentratu pomidorowego
-
80
g czerwonego wina, wytrawnego
lub 80 g białego wina, wytrawnego - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm plastry
- 500 g bakłażana pokrojonego w 1 cm plastry
- 700 g mleka
- 80 g mąki pszennej
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 511 kcal / 2138.2 kJ
- Białko
- 22 g
- Tłuszcz
- 32.6 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Sód
- 943.2 mg