Babka pistacjowa z palonym masłem
TM6 TM5

Babka pistacjowa z palonym masłem

4.6 (23 oceny)

Składniki

Palone masło

  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki (patrz wariant)

Ciasto

  • masło, do natłuszczenia formy
  • 120 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 100 g migdałów, blanszowanych
    lub 100 g migdałów, w płatkach lub w słupkach
  • 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 260 g cukru pudru
  • 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 260 g białek (z 8-9 jajek, rozm. M)
  • 75 g mleka
  • 30 g pasty pistacjowej, w temp. pokojowej

Polewa czekoladowa z pistacjami

  • 40 g orzechów pistacjowych, niesolonych
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła kakaowego, pokrojonego na kawałki (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2375.8 kJ / 567.8 kcal
Białko
9.5 g
Węglowodany
40.4 g
Tłuszcz
42.7 g
Tłuszcz nasycony
21 g
Błonnik
2.5 g
Sód
112.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy