Babka pistacjowa z palonym masłem

Babka pistacjowa z palonym masłem

4.7 35 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
14 kawałków

Składniki

Palone masło
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
Ciasto
  • masło do natłuszczenia formy
  • 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 100 g migdałów, blanszowanych
    100 g migdałów, w płatkach, lub w słupkach
  • 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 260 g cukru pudru
  • 1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 260 g białek (z 8-9 jajek, rozm. M)
  • 75 g mleka
  • 30 g pasty pistacjowej w temp. pokojowej
Polewa czekoladowa z pistacjami
  • 40 g orzechów pistacjowych, niesolonych
  • 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła kakaowego (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 567.8 kcal / 2375.8 kJ
Białko 9.5 g
Tłuszcz 42.7 g
Węglowodany 40.4 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 21 g
Sód 112.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...