Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Omlet austriacki
- 50 g rodzynek sułtanek
- 6 łyżek rumu
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 2 laski wanilii
- 8 jajek
- 150 - 200 g cukru, plus dodatkowa ilość do posypania
- ¼ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- masło, do natłuszczenia
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
Sos truskawkowy
- 500 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
- 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g cukru
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1659.9 kJ / 396.7 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 133.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czarno-białe ciasteczka
2h
Jogurtowe galaretki wielkanocne
6 Std. 30 Min
Placuszki z salsefii
1h
Suflet malinowy z angielskim kremem
1h 15min
Lody waniliowe z oliwą, solą i czerwonym pieprzem
12h
Torcik lodowy Gemma z jagodami i mascarpone
31h
Czekoladowe jajka z migdałami
3h 15min
Tepache
120h 20min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1h 15min
Deska masła
10min
Malinowe smoothie z zieloną herbatą
10min
Domowy napój sojowy i bułeczki na parze
5h 30min