
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Omlet austriacki
- 50 g rodzynek sułtanek
- 6 łyżek rumu
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 2 laski wanilii
- 8 jajek
- 150 - 200 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
- ¼ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- masło do natłuszczenia
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
Sos truskawkowy
- 500 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
- 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g cukru
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 396.7 kcal / 1659.9 kJ
- Białko
- 10.1 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 53 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Sód
- 133.7 mg