
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
1000 - 1200
g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
lub 1000 - 1200 g pomidorów pokrojonych na kawałki - 200 - 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
3
gałązki bazylii, świeżej tylko liście
lub 1 - 1 ½ łyżeczki bazylii, suszonej -
50
g oliwy z oliwek
lub 50 g oleju - 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 - 100 g koncentratu pomidorowego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 313.7 kcal / 1313.3 kJ
- Białko
- 7.3 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 761.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2 godz. 20 min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1 godz. 30 min
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
35 min
Rumienienie warzyw na zupę lub gulasz
25 min
Śródziemnomorski sos warzywny
45 min
Sos warzywny (ortolana)
1 godz. 5 min
Pikantny sos pomidorowy
30 min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 godz. 20 min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30 min
Krokiety z kiszoną kapustą i ciecierzycą
1 godz. 45 min
Sos warzywny do makaronu
40 min