Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
1000 - 1200
g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
lub 1000 - 1200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki - 200 - 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
3
gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
lub 1 - 1 ½ łyżeczki bazylii, suszonej -
50
g oliwy z oliwek
lub 50 g oleju - 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 - 100 g koncentratu pomidorowego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1313.3 kJ / 313.7 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Sód
- 761.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)
45min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1h
Sos pomidorowy marinara
1h 15min
Papryka po chorwacku (TM5)
35min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h
Sałatka wielowarzywna do słoików
35min
Dżem z owoców leśnych
40min
Śródziemnomorski sos warzywny
45min
Sos warzywny (ortolana)
1 godz. 5 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Pikantny sos pomidorowy
30min