Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 - 2 szczypty pieprzu, świeżo zmielonego
- 1100 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 160 g płatów makaronu suchego, typu lasagne
- 300 g bakłażana
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek extra virgin
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 250 g sera ricotta, odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2352 kJ / 561 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 Std.
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
1 Std. 20 Min
Zielone cannelloni
1h 45min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1 Std. 50 Min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 Std. 20 Min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35min
Lasagne serowa ze szpinakiem
2h 45min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1h 35 min
Lasagne brokułowa z łososiem
1 Std. 30 Min