Riz épicé aux lentilles et aux oignons frits

Riz épicé aux lentilles et aux oignons frits

2.5 23 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 portions

Składniki

  • 120 g de lentilles vertes sèches
  • 900 g d'eau
  • 1 feuille de laurier
  • 2 clous de girofle
  • 1 étoile de badiane
  • 200 g d'huile neutre (colza, pépin de raisin, tournesol)
  • 2 oignons ciselés finement
  • 2 c. à soupe d'huile d'olive
  • 1 c. à café de cumin en poudre
  • ½ c. à café de cannelle en poudre
  • ½ c. à café de curcuma en poudre
  • 120 g de riz basmati ou thaï
  • 1 cube de bouillon de légumes émietté
  • 5 brins de coriandre fraîche ciselés
  • 2 brins de menthe fraîche ciselés
  • poivre moulu
  • sel

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 790.2 kcal / 3306.2 kJ
Białko 11.8 g
Tłuszcz 58.1 g
Węglowodany 59.2 g
Błonnik 7.9 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Sód 23.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...