Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
Dressing tahini
-
2 ząbki czosnku
-
50 g pasty tahini
-
60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
60 g wody
-
20 g liści natki pietruszki, świeżych
-
20 g kolendry, świeżej tylko liście
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
Sałatka z pieczonym bakłażanem
-
550 - 600 g bakłażanów pokrojonych wzdłuż w 1 cm plastry
-
2 łyżki przyprawy za'atar
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
800 g wody
-
120 g kaszy bulgur
-
100 g liści szpinaku, świeżych
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
-
100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
50 g czarnych oliwek, bez pestek
-
50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
ser feta pokruszony, ilość do dekoracji (ok. 80 g)
-
pestki granatu ilość do dekoracji (ok. 50 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
10.9 g
Kalorie
1192 kJ /
285 kcal
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
24.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50 min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1 godz. 50 min
Sałatka z soczewicą i burakiem
45 min
Marokańska sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
1 godz. 20 min
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
2 godz.
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15 min
Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
55 min
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami
35 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
50 min
Sałatka z kaszą gryczaną i chrupiącą kaszanką
1 godz.