
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ¾ - 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 - 1 ½ łyżeczki nasion kolendry
- 3 goździki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 5 - 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oleju rzepakowego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 400 g mleczka kokosowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 680 - 720 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (3 puszki)
- 1200 g wody
- 250 g kaszy bulgur
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- 1 limonka ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 731.5 kcal / 3062.3 kJ
- Białko
- 22.5 g
- Tłuszcz
- 31.8 g
- Węglowodany
- 87 g
- Błonnik
- 21.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Sód
- 891.8 mg