
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g dzwonek karpia, świeżych, oczyszczonych z łusek
- sól, ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 70 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 50 g migdałów, w płatkach
- olej rzepakowy, do smażenia
- cytryna, ekologiczna, w plastrach, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2187 kJ / 522 kcal
- Białko
- 53 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 385 mg
Alternatywne przepisy
Śledzie w kożuchu
1 Std.
Śledzie po japońsku
45 min
Korzenny śledź z jabłkiem
2 Std. 30 Min
Kompot z suszu
2h 10min
Grillowane skrzydełka w marynacie cytrynowo-pieprzowej
1 Std. 50 Min
Łosoś w galarecie
3h 50min
Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami
2 Std. 50 Min
Śledzie w sosie makowym
1 Std. 30 Min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1 Std. 25 Min
Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką
3h 30min
Śledzie po kaszubsku
13 Std. 45 Min
Karp na słodko w galarecie
7h 35min