Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g dzwonek karpia, świeżych, oczyszczonych z łusek
- sól, ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 70 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 50 g migdałów, w płatkach
- olej rzepakowy, do smażenia
- cytryna, ekologiczna, w plastrach, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2187 kJ / 522 kcal
- Białko
- 53 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 385 mg
Alternatywne przepisy
Rolada z karkówki z grzybami
2h 35min
Karp na słodko w galarecie
7h 35min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
1h 30min
Rolada z boczku z daktylami na Varomie
2h 30min
Śledzie w kożuchu
1 Std.
Kompot z suszu
2 Std. 10 Min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Łosoś w galarecie
3h 50min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1h 25min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1h 15min