Wersje kompatybilne
Grillowane szaszłyki drobiowe (drobiowe cevapcici) z warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 180 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 ½ łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 8 pieczarek, małych lub średnich
- 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki
- ½ cukinii, pokrojonej na 8 kawałków (3 cm)
- 8 plastrów chudego boczku, wędzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1135.2 kJ / 271.3 kcal
- Białko
- 17.9 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.9 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 587.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kurczakiem i salsą verde
40min
Pomidory nadziewane pastą z tuńczyka
35min
Kebabczety z grilla
2h 30min
Sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą
40min
Marynata z maślanki do kurczaka
15min
Grillowane podudzia z kurczaka w glazurze z whisky
50min
Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
2h
Kurczak z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim
1h
Kolorowa sałatka warstwowa
1h
Grillowane kotlety ze schabu z masłem pomidorowo-czosnkowym
1h
Krakersy z pastą jajeczną i łososiem
55min
Sałatka curry
25min