
Wersje kompatybilne
Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
-
30
g oleju
lub 30 g oliwy z oliwek - 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 930 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 4 jajka dokładnie umyte
- 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub plastry
-
4
łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 4 łyżki crème fraîche, min. 30% tłuszczu - ½ pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 295.6 kcal / 1236.8 kJ
- Białko
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 14.7 g
- Węglowodany
- 31.7 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 718.9 mg
Alternatywne przepisy
Zupa z rumienionym indykiem i kapustą pekińską (z osłoną noża miksującego 2.0)
40 min
Zupa fasolkowa; Kurczak z brokułami i ryżem
1 godz.
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40 min
Włoska zupa z makaronem (TM5)
40 min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 godz. 20 min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1 godz. 40 min
Londyńska zupa grochowa
50 min
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
35 min
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
40 min
Szwajcarski krupnik
40 min
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1 godz. 20 min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min