Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami

Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami

4.1 125 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
    30 g oliwy z oliwek
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 930 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub plastry
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    4 łyżki crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • ½ pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295.6 kcal / 1236.8 kJ
Białko 11.6 g
Tłuszcz 14.7 g
Węglowodany 31.7 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 718.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...