Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw do gulaszu
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 700 g wołowiny gulaszowej, bez błon, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone -
400
g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki lub w 1 cm plastry
lub 400 g białych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki lub w 1 cm plastry - 35 g mąki pszennej
- 150 g czerwonego wina
-
70
g dżemu żurawinowego
lub 70 g borówek do mięs i serów - sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- chili, mielone, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1096.5 kJ / 262.1 kcal
- Białko
- 19.1 g
- Węglowodany
- 24.7 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 1220.4 mg
Alternatywne przepisy
Grecka zupa z wołowiną (TM6)
1 Std. 50 Min
Czosnkowy gulasz z indyka
45 min
Gulasz z kurczakiem, chorizo i ziemniakami
50min
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45 min
Grecka zupa z wołowiną (TM5)
1 Std. 50 Min
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1h 25min
Zupa z rumienionym indykiem i kapustą pekińską (z osłoną noża miksującego 2.0)
40 min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1 Std. 20 Min
Gulasz wieprzowy
50min
Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą
1h 30min
Bigos podhalański
1h 40min
Potrawka z kiełbasą, grzybami i kaszą jęczmienną
55min