Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 150 g grochu suchego, połówek
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 1200 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 969 kJ / 231 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 375 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40min
Różowa surówka
10min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1hod. 20min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45min
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30min
Szwajcarski krupnik
40min
Zupa krem z kiszonej kapusty
1h 10min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45min
Kapuśniak kaszubski
45min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h