Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 - 350 g bakłażana, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 80 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 150 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 40 g zielonych oliwek, bez pestek
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 50 g czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 gałązki liści bazylii, świeżych, posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 515 kJ / 123 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ratatouille
40 Min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 Min
Ragout z marynowanym tofu
1 Std. 40 Min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 Min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min
Tapenada
5min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 Std. 40 Min