
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Burgery
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mięsa wołowego, mielonego chudego, podzielonego na kawałki
- 10 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
Łódeczki z batatów
- 550 g batatów pokrojonych wzdłuż na łódeczki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- ½ - 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Złożenie burgerów
- 4 bułki do burgerów pełnoziarniste
- 4 łyżki ketchupu bez cukru
- 4 liście sałaty np. lodowej
- 2 pomidory malinowe pokrojone w plastry
- 4 plastry sera żółtego o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 czerwona cebula pokrojona w 5 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 499 kcal / 2107 kJ
- Białko
- 35 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Węglowodany
- 66 g