
Urządzenia i Akcesoria
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Gotowane jabłka
-
280 jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
25 g migdałów, w słupkach
-
25 g rodzynek (opcjonalnie)
-
100 g cydru
-
2 łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka anyżu, mielonego
Serniczki na parze i ziemniaki
-
20 g masła
-
40 g herbatników
-
80 g cukru
-
300 g serka kremowego śmietankowego, typu Philadelphia®, podzielonego na kawałki
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 jajka
-
1 szczypta soli
-
500 g wody
-
650 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
Gulasz z cielęciny i serniczki na parze c.d.
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g kostek boczku (opcjonalnie)
-
10 g oleju
-
1000 g cielęciny np. łopatki, pokrojonej w 3-4 cm kostkę
-
350 g wody plus dodatkowo 3-4 łyżki
-
100 g czerwonego wina
-
2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżka papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
3 - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
120 g śmietany, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
natka pietruszki, świeża do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
753.8 kcal /
3155.3 kJ
Białko
48.5 g
Tłuszcz
33.3 g
Węglowodany
57.5 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
17.3 g
Sód
1477.5 mg