
Urządzenia i Akcesoria
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Gotowane jabłka
-
jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki280
-
migdałów, w słupkach25 g
-
rodzynek (opcjonalnie)25 g
-
cydru100 g
-
cynamonu, mielonego2 łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżka
-
miodu1 łyżka
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
anyżu, mielonego1 łyżeczka
Serniczki na parze i ziemniaki
-
masła20 g
-
herbatników40 g
-
cukru80 g
-
serka kremowego śmietankowego, typu Philadelphia®, podzielonego na kawałki300 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu50 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 ½ łyżeczki
-
jajka2
-
soli1 szczypta
-
wody500 g
-
ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki650 g
Gulasz z cielęciny i serniczki na parze c.d.
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
kostek boczku (opcjonalnie)70 g
-
oleju10 g
-
cielęciny np. łopatki, pokrojonej w 3-4 cm kostkę1000 g
-
wody plus dodatkowo 3-4 łyżki350 g
-
czerwonego wina100 g
-
koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
skórki otartej z cytryny1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
papryki ostrej, mielonej1 łyżka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżka
-
majeranku, suszonego1 łyżeczka
-
skrobi ziemniaczanej3 - 4 łyżki
-
śmietany, 18% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji120 g
-
natka pietruszki, świeża do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
753.8 kcal /
3155.3 kJ
Białko
48.5 g
Tłuszcz
33.3 g
Węglowodany
57.5 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
17.3 g
Sód
1477.5 mg