Wersje kompatybilne
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g grzybów, suszonych, np. borowików, podgrzybków
- 200 g gorącej wody
Gołąbki
- 1200 g wody
- 20 g oleju
-
300
g kaszy gryczanej, prażonej (patrz wskazówka)
lub 300 g kaszy jęczmiennej pęczak (patrz wskazówka) - 8 - 10 liści kapusty włoskiej, dużych
- 10 g grzybów, suszonych, np. borowików, podgrzybków
-
20
g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
lub 20 g koperku, świeżego, tylko liście - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos grzybowy
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 250 - 300 g pieczarek, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 200 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
15
g skrobi ziemniaczanej
lub 15 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1539.1 kJ / 367.6 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 663.8 mg
Alternatywne przepisy
Barszcz na zakwasie z uszkami
123h 50min
Wigilijna kapusta z grochem
2 Std. 20 Min
Zupa botwinka
40min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
3 Std.
Krokiety z grzybami i kapustą
2h 10min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1h 40min
Sos pieczarkowy
40min
Gołąbki kresowe z kaszą gryczaną i grzybami
1h 35 min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 Std. 15 Min
Kremowy sos grzybowy na winie
30min
Duszona młoda kapusta
45min
Kapusta zasmażana
1h 35 min