Świąteczny nadziewany kurczak
TM6 TM5

Świąteczny nadziewany kurczak

4.1 (28 ocen)

Składniki

Farsz

  • 50 g orzeszków piniowych
    lub 50 g migdałów, w słupkach
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g mięsa mielonego, wieprzowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g rodzynek
  • 80 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 30 g bułki tartej
  • 2 jajka

Nadziewany kurczak

  • 1 tuszka z kurczaka, duża (ok. 2 kg)
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli, do oprószenia kurczaka
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, do oprószenia kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego

Sos cebulowo-winny

  • 300 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 360 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
  • 200 g wody
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3400 kJ / 812 kcal
Białko
56 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcz
47 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Błonnik
5.3 g
Sód
1032 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy