Świąteczny nadziewany kurczak

Świąteczny nadziewany kurczak

4.1 28 ocen
Przygotowanie 1 godz. 50 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Farsz
  • orzeszków piniowych
    50 g
    50 g migdałów, w słupkach
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
    300 g
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • rodzynek
    80 g
  • śliwek suszonych, bez pestek
    80 g
  • bułki tartej
    30 g
  • jajka
    2
Nadziewany kurczak
  • tuszka z kurczaka duża (ok. 2 kg)
    1
  • soli do oprószenia kurczaka
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego do oprószenia kurczaka
    ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    2 łyżeczki
Sos cebulowo-winny
  • cebuli przekrojonej na pół
    300 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
    360 g
  • wody
    200 g
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • cukru
    1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 812 kcal / 3400 kJ
Białko 56 g
Tłuszcz 47 g
Węglowodany 35 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 1032 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...