Urządzenia i Akcesoria
Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
8 porcji
Składniki
Farsz
-
100 g ryżu czarnego
-
1000 g wody
-
50 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 3 cm kawałki
-
30 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
-
90 g jabłek, odmiany Granny Smith (patrz wskazówka), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
10 g miodu, płynnego
-
5 liści bazylii, świeżych5 liści szałwii, świeżych
-
1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
-
10 g oliwy z oliwek
-
⅛ łyżeczki soli
-
⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Rolada wieprzowa
-
1000 g polędwiczek wieprzowych bez kości
-
10 - 12 plastrów szynki parmeńskiej
-
10 liści bazylii, świeżych10 liści szałwii, świeżych
-
3 gałązki rozmarynu, świeżego
Sos jabłkowy
-
230 g jabłek, odmiany Granny Smith bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
700 g cydru
-
85 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżka musztardy Dijon
-
1 łyżka miodu płynnego
-
½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
rozmaryn, świeży do dekoracji
-
szałwia, świeża do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
404.6 kcal /
1692.8 kJ
Białko
33.2 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
29.8 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Sód
841.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55 min
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
45 min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami z ziemniakami
1 godz. 20 min
Polędwica wołowa z warzywami
50 min
Rolada z boczku i schabu
11 godz. 40 min
Roladki z piersi indyka
2 godz. 30 min
Świąteczny nadziewany kurczak
2 godz. 10 min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1 godz. 40 min
Marynowane roladki z indyka z rozmarynem
4 godz. 55 min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 godz.
Rolada z indyka z brokułami i fetą
1 godz. 45 min
Pierś z indyka z sosem żurawinowym
13 godz. 20 min